Skip to main content

Gjetja e temperaturës ideale për shtëpinë tuaj

Mund të jetë e vështirë që të qëndroni komod në dimër pa rregulluar vazhdimisht temperaturën e dhomës, veçanërisht në shtëpitë e ftohta dhe me korrente ajri. Nëse keni një kondicioner me ngrohje ose me cikël të kundërt, duhet të gjeni cilësimin e përkryer, një që ju lejon të qëndroni komod, pa kaluar buxhetin.

A ka ndonjë numër magjik?

Këshilla më e zakonshme është që temperatura rreth 21-22°C është temperatura ideale dhe më e shëndetshme e brendshme për gjithë vitin. Por, kjo mund të variojë mes individëve. Një mjedis më i ngrohtë mund të jetë për foshnjat, për të moshuarit dhe ata që janë sëmurë. Të tjerët mund të jenë ngrohtë në çdo moment dhe u duket shumë vapë me temperaturën “normale”.

Prandaj, kur gjeni temperaturën “ideale” të shtëpisë suaj për komoditetin, pyetja e parë është sa e ngrohtë është e nevojshme të jetë shtëpia juaj, me të tjerë që banojnë në të njëjtën shtëpi dhe të përpiqeni të gjeni një mesatare të artë që u përshtatet të gjithëve.

Po nëse është shumë vapë?

Mjedisi ku jetojmë ka ndikim të drejtpërdrejtë në mirëqenien tonë, dhe kur është shumë vapë, shpesh e kemi më të vështirë të flemë gjumë. Fëmijët në veçanti janë të ndjeshëm ndaj temperaturës së dhomës, dhe për disa një shtëpi tepër e ngrohtë (dhe si parazgjedhje tepër e thatë) shkakton vështirësi në frymëmarrje, që çon në probleme më të rënda respiratore.

Të moshuarit gjithashtu mund të vuajnë në një dhomë shumë të nxehtë, dhe mbingrohja gjatë natës mendohet se është faktor kontribuues në atakun e zemrës, infarktin dhe astmën.

Mbinxehja ka edhe implikime të tjera të qarta edhe te kostoja. Edhe për ata që nuk shqetësohen për paratë, nuk është inteligjente të përdorni burime të çmuara për ngrohje kur nuk ju nevojitet.

Po nëse është shumë ftohtë?

Disa mund të njohin ndonjë person kursimtar që preferon t’u thotë të tjerëve të vishen trashë, në vend që të përdorë ngrohjen.

Tjetër gjë që duhet marrë në konsideratë është komoditeti. Nëse keni shumë ftohtë e keni të vështirë të flini, dhe gjithashtu të përqendroheni te studimet apo puna. Nëse jetoni me dikë që është student, ose punon nga shtëpia, kjo është diçka që duhet pasur parasysh.

I ftohti mund të çojë gjithashtu në dhimbje muskujsh dhe lodhje, sepse trupi nuk arrin të relaksohet kur është vazhdimisht i tendosur kundër të ftohtit. Edhe oreksi mund të rritet gjithashtu kur moti është i ftohtë, prandaj mund të kemi tendencën të hamë më shumë sesa duhet kur përpiqemi të qëndrojmë ngrohtë. Mund të jetë arsyeja pse shumë prej nesh e gjejnë veten duke u përpjekur të heqim “kilet e dimrit” kur vjen pranvera!

Si mund të gjejmë temperaturën e duhur?

Siç diskutuam më parë, temperatura “e duhur” varet nga familja juaj. Instalimi i një kondicioneri me cilësi të lartë me cikël të kundërt ju çon një hap përpara, por është mirë gjithashtu që të hermetizoni shtëpinë nga rrymat e ftohta, të kontrolloni izolimin, të siguroheni që keni mbulesa të mjaftueshme në krevat, si dhe të caktoni termostatin tuaj në fundin më të ulët të gamës së temperaturës së rënë dakord. Kini parasysh, nuk mund t’i kontrolloni stinët, por mund të kontrolloni komoditetin e shtëpisë suaj.

A e dini se...?

Një kondicioner me cikël të kundërt njihet gjithashtu edhe si “pompë nxehtësie”. Ai thjesht tërheq brenda nxehtësinë nga ajri i jashtëm, edhe në netët në mes të dimrit, dhe e transferon atë brenda duke përdorur agjentin ftohës për të ngrohur (ose ftohur) ajrin përpara se ta shpërndajë atë në dhomë. Pompat e nxehtësisë janë një mënyrë efikase për ta mbajtur shtëpinë tuaj të ngrohtë gjatë gjithë dimrit.

Artikujt përkatës