Skip to main content

Zgjidhjet për cilësinë e ajrit në ambientet e brendshme

Puna në heshtje për të siguruar mirëqenien tuaj, kudo që të jeni

IAQ është e rëndësishme

Cilësia e ajrit në ambientet e brendshme (IAQ - Indoor Air Quality) i referohet cilësisë së ajrit në një ndërtesë ose strukturë, që thithet çdo ditë nga personat që qëndrojnë në ndërtesë.

Mëso më shumë

Ajrosja

Sistemet e ajrosjes sjellin në ambientet e brendshme ajrin e freskët nga jashtë, hollojnë dhe eliminojnë ndotësit, heqin ajrin e ndenjur dhe ekuilibrojnë nivelet e lagështisë.

Mëso më shumë

Filtrimi

Nevojitet një fazë filtrimi, për të pastruar ajrin e freskët që futet brenda. Filtrat e ajrit me efikasitet të lartë mund të ndihmojnë në kapjen e shumicës së grimcave në ajër.

Mëso më shumë

Zgjidhjet IAQ

Çfarë mund të bëni për ta mbështetur IAQ më mirë? Gjeni shërbimet dhe zgjidhjet e duhura të kontrollit të klimës për ju. Për ndërtesa të shëndetshme dhe të sigurta.

Mëso më shumë

Pse ka rëndësi cilësia e ajrit në ambientet e brendshme

bg-image

Cilësia e ajrit në ambientet e brendshme (IAQ - Indoor Air Quality) i referohet cilësisë së ajrit në një ndërtesë ose strukturë, që thithet çdo ditë nga personat që qëndrojnë në ndërtesë.

Gjatë planifikimit të ndërtesave të reja rezidenciale, shkollave, zyrave ose ndërtesave të lehta komerciale, duhen marrë parasysh shumë gjëra. Përveç faktorëve strukturorë, janë gjithashtu edhe temat e ngrohjes, ftohjes dhe ajo që ndonjëherë neglizhohet: cilësia e ajrit në ambientet e brendshme.

A e dinit se ajri në ambientet e brendshme që thithim, qoftë në shtëpi, në zyrë, apo në një dhomë hoteli, mund të jetë në fakt më i ndotur se ajri jashtë?

  • 90% të jetës sonë ne e kalojmë në ambientet e brendshme
  • Cilësia e ajrit në ambientet e brendshme mund të jetë 2 deri 5 herë më e keqe se cilësia e ajrit jashtë, për shkak të ndotësve si poleni, bakteret etj.

Ndotësit dhe grimcat e ajrit në ambientet e brendshme

Me sistemin e duhur (kondicionimi i ajrit, ajrosja, pajisjet e purifikimit të ajrit) mund të filtrohen nga ajri ndotësit e ajrit si poleni, sporet, pluhuri i çimentos, bakteret, viruset ose mikrobet.​

Sa më të vogla të jenë këto grimca, aq më të rrezikshme janë ato për shëndetin tonë, prandaj lëndët në formë grimce kategorizohen sipas madhësisë së tyre.

Ilustrim i ndotësve të ajrit në ambientet e brendshme
bg-image
Grimcat dhe zonat e depozitimit në trupin e njeriut

Grimcat dhe zonat e depozitimit

Sa më e lehtë dhe më e vogël të jetë një grimcë, aq më gjatë qëndron ajo në ajër.

• PM10 : të gjitha grimcat deri në 10 µm (0,01 mm)

Depozitohen në hundë dhe faring të sistemit të frymëmarrjes te njeriu

• PM2,5 : të gjitha grimcat deri në 2,5 µm (0,0025 mm)

Janë mjaft të vogla sa të arrijnë në mushkëritë e njeriut

• PM1 : të gjitha grimcat deri në 1 µm (0,001 mm = 1 mikron)

Janë mjaft të vogla sa të hyjnë përmes membranave të qelizave të alveolave në qarkullimin e gjakut të njeriut dhe të shkaktojnë sëmundje kërcënuese për jetën

Për shkak të rrezikshmërisë së tyre (rrezik i lartë për sëmundje kardio-vaskulare), qëndrueshmërisë dhe shpeshtësisë së tyre, grimcat më të vogla se 2,5 μm (pra PM2.5 dhe PM1) kanë nevojë për vëmendjen kryesore.5 komponentët e cilësisë së ajrit në ambientet e brendshme

Komponentët e cilësisë në ambientet e brendshme

  1. Ajrimi: Garanton sjelljen e ajrit të freskët dhe të pastër

  2. Rikuperimi i energjisë: Sjell kursime energjie duke transferuar nxehtësinë dhe lagështirën mes qarkullimit të ajrit duke ndihmuar kështu në sjelljen e furnizimit të ajrit në kushtet e kërkuara në ambientet e brendshme për temperaturën dhe lagështirën

  3. Përpunimi i ajrit: Sjell ajrin e kërkuar të kondicionuar për të optimizuar efikasitetin e energjisë të pajisjes së brendshme HVAC

  4. Krijimi i lagështisë: Garanton nivelin e dëshiruar të lagështirës në hapësirën e kondicionuar

  5. Filtrimi: Garanton ajër të pastër dhe të shëndetshëm duke filtruar polenin, pluhurin, aromat e këqija dhe ndotësit e tjerë që janë të dëmshëm për shëndetin tonë

Le të shohim më nga afër Ajrosjen dhe Filtrimin, 2 komponentët që lidhen direkt me cilësinë e përmirësuar të ajrit në ambientet e brendshme

Ajrosja

bg-image

Sistemet e ajrosjes sigurojnë kushtet klimatike optimale duke ofruar një ambient të pastër, të shëndetshëm dhe komod për ndërtesat e të gjitha llojeve dhe aplikime të ndryshme.

Në një dhomë krejtësisht të mbyllur në një ndërtesë, ajri nuk mund të hyjë/dalë lehtë nga dhoma, duke bërë që ndotësit e ajrit të mbeten dhe të akumulohen në dhomë. Kjo mund të ndikojë në shëndetin e njerëzve në dhomë. Ajrosja është thelbësore për uljen e efikasitetit dhe heqjen e këtyre ndotësve të ajrit.

Një sistem ajrosjeje i mirëmbajtur mirë dhe një normë e mjaftueshme shkëmbimi ajri kanë demonstruar se janë një zgjidhje efikase për të mbrojtur njerëzit nga ndotësit, duke përfshirë viruset.

5 Produktet e ajrimit të Daikin

Produktet e ajrosjes së Daikin janë të integruara në mënyrë të pandërprerë në zgjidhjen totale të pompës së nxehtësisë, që ju të reduktoni numrin e sistemeve individuale dhe furnitorëve të pavarur për sistemin tuaj HVAC-R.​

Për të arritur ajrosjen optimale, Daikin ruan standardet më të larta të efikasitetit të energjisë dhe ka një gamë të gjerë opsionesh për të arritur filtrimin e nevojitur dhe nivelet higjienike për projektin tuaj.

Filtrimi

bg-image

Grimcat e viruseve mund të qëndrojnë në grimcat e mëdha të pluhurit ose grimcat e pështymës dhe të udhëtojnë përmes një ndërtese. Sëmundjet infektive mund të kontrollohen duke ndërprerë rrugët e transmetimit që përdoren nga një patogjen. Përdorimi i filtrave të ajrit me efikasitet të lartë në sistemet e ajrosjes dhe ajrit të kondicionuar, mund të ndihmojë në kapjen e shumicës së grimcave në ajër, në reduktimin e koncentrimit në ajër të baktereve dhe viruseve dhe si rrjedhojë rrezikun e transmetimit përmes ajrit.

bg-image

Klasifikimi i efikasitetit të filtrit

ISO 16890

Me prezantimin e standardit të ri ISO 16890, klasifikimi i filtrave bëhet bazuar në kapacitetin për të filtruar grimca të caktuara sipas madhësisë së grimcës.

Një filtër ajri kualifikohet si Filter Group ISO ePM1 nëse efikasiteti minimal i filtrit është të paktën 50% (filtri heq të paktën 50% ose më shumë grimca të madhësisë ≤1 μm) siç mund ta shikoni në tabelë.​

Gjithashtu, tregohet edhe efikasiteti mesatar i filtrit. Nëse efikasiteti mesatar për grimcat ISO PM1 është 68%, atëherë klasifikimi bëhet PM1 65% sepse efikasiteti mesatar rrumbullakoset në 5% më të afërt).​

Filtrat HEPA

Filtrat HEPA ofrojnë një filtrim jashtëzakonisht me efikasitet të lartë për grimcat dhe duhet të filtrojnë të paktën 99,95% të grimcave me diametër prej 0,3 μm!​

Si i tillë, filtri HEPA është më efikas se një filtër ePM1.

Grupi i filtrit
(ISO 16890)

Filtrimi i grimcave të madhësisë (μm)​Efikasiteti
i filtrimit
Grimcat
e filtruara
ISO ePM10,3 ≤ x ≤ 1​≥ 50%Nano-grimcat, gazet e shkarkuara, viruset
ISO ePM2,50,3 ≤ x ≤ 2,5​≥ 50%Bakteret, sporet e fungjeve dhe myku
, poleni, pluhuri i tonerit
ISO ePM100,3 ≤ x ≤ 10​≥ 50%Poleni, pluhuri i shkretëtirës
ISO Coarse0,3 ≤ x ≤ 10< 50%Rëra, qimet
*ePM = efficiency Particulate Matter​​

Klaset e filtrit HEPA

Klasi HEPAKapja (mesatare)
H13> 99,95%
H14> 99,995%
H15> 99,9995%
H16> 99,99995%
H17> 99,999995%

Shtojcat e dezinfektimit të ajrit për filtrimin

Me një sistem të mirë filtrimi mund të kapni grimca shumë të vogla nga qarkullimi i ajrit, por viruset e kapura, bakteret dhe organizmat fungi nuk çaktivizohen. Ato përsëri mund të shumohen dhe të shkaktojnë sëmundje të ndryshme.

Për të parandaluar që kjo të ndodhë, nevojitet dezinfektimi i ajrit.

Flash Streamer

Trajtim cilësor i ajrit përmes teknologjisë Flash Streamer

Teknologjia Flash Streamer e Daikin e regjistruar me patentë nga Daikin çaktivizon më shumë se 99,9% të koronavirusit të ri (SARS-Cov-2).

Shkarkimi masiv i Streamer godet substancat alergjike dhe kimikatet e rrezikshme, duke i dekompozuar dhe fragmentuar proteinat e tyre të sipërfaqes, që më pas shkatërrohen përmes oksidimit.

Gjatë testimit, alergjenët u vendosën në elektrodën e njësisë së shkarkimit të pastruesit të ajrit dhe më pas u fotografuan përmes një mikroskopi me elektrone përpara se të irridoheshin.

(Organizata testuese: Yamagata University dhe Wakayama Medical University)

Alergjentët të fotografuar përmes një mikroskopi elektronik pasi janë irriduar.

Drita UV-C

Energjia ultravjollcë çaktivizon organizmat viralë, bakterialë dhe fungalë, në mënyrë që ata të mos jenë në gjendje të replikohen duke shkaktuar sëmundje.

I gjithë spektri UV është në gjendje të çaktivizojë mikro-organizmat, por energjia UV-C (gjatësitë e valëve prej 200 – 280 nm) ofron efektin më të mirë për vrasjen e baktereve.

Dezinfektimi dhe higjienizimi përmes dritës UV-C përdoret gjerësisht në spitale.

Por, drita UV-C është rrezik për shëndetin e trupit të njeriut.

Duke trajtuar ajrin e freskët dhe të riqarkulluar me dritë UV-C direkt brenda njësive për trajtimin e ajrit, mund të arrihet ajër i pastër dhe pa mikrobe pa e ekspozuar trupin e njeriut ndaj rrezeve të dëmshme UV.

Ilustrim, dezinfektimi përmes dritës UV-C në një njësi për trajtimin e ajrit

Zgjidhjet IAQ të Daikin për çdo nevojë

Është koha për hapësira të brendshme më të freskëta, më të shëndetshme dhe më komode. Në mënyrë që të gjithë të mund të marrin frymë lehtë.

Shkarkoni dokumentin tonë informues për të mësuar se si cilësia e përmirësuar e ajrit në ambientet e brendshme është në dobi të të gjithëve.