Skip to main content

Pse ajri më i mirë e bën punën dhe shëndetin më të mirë

Që prej pandemisë globale, zakonet në punë në mbarë botën kanë ndryshuar ndjeshëm. Shumë profesionistë po punojnë nga shtëpia dhe nëse punojnë në një hapësirë pune të përbashkët, ata po i kushtojnë më shumë vëmendje se kurrë higjienës dhe ventilimit. Në të ardhmen, cilësia e ajrit të brendshëm do të bëhet një faktor vendimtar në mirëqenien e punonjësve. Por si mund të garantoni një klimë të shëndetshme në hapësirën tuaj të punës dhe cilat janë mënyrat më efikase për ta bërë këtë?

Normaliteti i ri

Pas pandemisë, shumica e kompanive vunë re një ndryshim në vendet ku punohej dhe sjelljet gjatë punës. Më shumë njerëz filluan të punojnë nga shtëpia dhe herë pas here në ambiente coworking, dhe gjithnjë e më shumë vëmendje u kushtohet zakoneve të lidhura me COVID-in si higjiena e duarve dhe ventilimi. Si pasojë, sensorët e CO2 po shfaqen në mjediset e zyrave në mbarë botën dhe ndërtesat bashkëkohore të zyrave po pajisen gjithnjë e më shumë me sisteme të avancuara ventilimi. Me të drejtë, sepse cilësia e ajrit të brendshëm mund të ketë një ndikim të konsiderueshëm në performancën dhe mirëqenien e punonjësve.

Pse ka rëndësi cilësia e ajrit të brendshëm

Cilësia e ajrit të brendshëm, zakonisht e referuar si IAQ, i referohet cilësisë së ajrit në një ndërtesë, ndërsa në të marrin frymë çdo ditë banorët ose vizitorët e saj. Edhe pse në përgjithësi supozohet se ajri i brendshëm është më i pastër dhe më i shëndetshëm se ajri i jashtëm, kjo në fakt nuk është e vërtetë. Studimet tregojnë se në shumë raste, ajri i brendshëm i patrajtuar është dy deri në pesë herë më i ndotur se ajri jashtë për shkak të ndotësve si poleni dhe bakteret. Kjo mund të shkaktojë sëmundje të tilla si gripi dhe infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes dhe, e kombinuar me nivele të larta të CO2 për shkak të mungesës së ventilimit, mund të çojë në dhimbje koke, probleme të përqendrimit, ulje të performancës në punë dhe shëndet të përgjithshëm më të dobët.

Fatmirësisht, me sistemet e duhura, ndotësit e ajrit si poleni, bakteret dhe viruset mund të filtrohen nga ajri për të krijuar një mjedis të shëndetshëm të brendshëm për të gjithë.

Si të përmirësoni cilësinë e ajrit

Sot, shtëpitë dhe ndërtesat janë të izoluara më mirë se kurrë. Ky është një lajm i mirë për mjedisin, por do të thotë gjithashtu se pasi grimcat e ajrit të pashëndetshëm, ndotësit dhe poleni hyjnë në një mjedis pune, është bërë më e vështirë se kurrë për t’i larguar ato. Zgjidhja: ventilimi, filtrimi dhe mbi të gjitha: purifikimi.

VENTILIMI >> FILTRIMI >> PURIFIKIMI

Ventilimi është thelbësor për uljen dhe heqjen e ndotësve. Hapja e dritareve, për shembull, mund të ndihmojë në balancimin e niveleve të CO2 dhe të ndotjes, dhe sistemet e mirëmbajtura të ventilimit me norma adekuate të shkëmbimit të ajrit kanë demonstruar se i mbrojnë në mënyrë efikase njerëzit nga ndotësit në ndërtesat e mëdha të zyrave. Si hap tjetër, pajisja e sistemeve të ventilimit dhe ajrit të kondicionuar me filtra ajri me efikasitet të lartë mund të ndihmojë në kapjen e shumicës së grimcave në ajër, në reduktimin e koncentrimit në ajër të baktereve dhe viruseve dhe si rrjedhojë rrezikun e transmetimit përmes ajrit. Por, megjithëse sistemet e filtrimit kapin viruse, baktere dhe organizma fungalë, ato nuk arrijnë t’i çaktivizojnë ato, duke i lejuar ata përsëri të shumohen dhe të shkaktojnë potencialisht sëmundje. Kjo është arsyeja pse purifikimi i ajrit është një hap tjetër thelbësor për punëdhënësit që kërkojnë të eliminojnë në mënyrë aktive ndotësit dhe të përmirësojnë tërësisht cilësinë e ajrit brenda ndërtesave të tyre të zyrave.

Daikin: partneri juaj në purifikimin e ajrit

Daikin e prezantoi purifikuesin e tij të parë të ajrit që në vitin 1975. Si specialistë në menaxhimin e cilësisë së ajrit, ne mendojmë se është misioni ynë të ofrojmë zgjidhje inovative që janë vërtet efikase ndaj ndotjes së ajrit, si dhe ndaj polenit dhe viruseve sezonale. Studimet kanë treguar se gama jonë e purifikuesve të ajrit heq mbi 99,98% të koronavirusit të njeriut (HCoV-229E) dhe 99,93% të virusit që shkakton gripin e zakonshëm (H1N1) brenda vetëm 2,5 minutash. *

Ndërsa kompanitë në mbarë botën përgatiten të kthehen në zyrë, purifikuesit e ajrit Daikin mund të ndihmojnë në krijimin e kushteve për ta bërë këtë në një mënyrë më të sigurt. Angazhimi ynë për mjedise të brendshme të shëndetshme – edhe para pandemisë globale – ka rezultuar në një portofol të gjerë produktesh për filtrimin dhe purifikimin e ajrit që kontribuojnë drejtpërdrejt në uljen e rrezikut të transmetimit të viruseve të rrugëve të frymëmarrjes. Ne i përdorim këto teknologji në zgjidhjet tona të ajrit të kondicionuar, ngrohjes dhe ventilimit – si për aplikime në ndërtesa të vogla dhe të mëdha, ashtu edhe në purifikuesit kompaktë plug-and-play për purifikim të shpejtë dhe fleksibël. Kjo na lejon të ofrojmë zgjidhjen e duhur për çdo lloj ndërtese për t’i bërë mjediset e punës më të freskëta, më të shëndetshme dhe më komode – çdo zyrë një nga një.

*Purifikuesit e ajrit Daikin e purifikojnë ajrin e brendshëm duke e qarkulluar nëpër njësi dhe duke e lënë ajrin të kalojë nëpër një sërë filtrash dhe teknologjish purifikimi: një filtër elektrostatik HEPA me performancë të lartë bllokon viruset dhe ndotësit, pas të cilit ato ekspozohen ndaj teknologjisë sonë të patentuar Flash Streamer, që dezinfekton ajrin dhe largon viruset dhe bakteret.

Eksploroni gamën tonë të purifikuesve të ajrit

Është koha për hapësira zyre më të freskëta, më të shëndetshme dhe më komode. Tani, më shumë se kurrë. Zbuloni gamën tonë të plotë të purifikuesve të ajrit për t’ju ndihmuar të siguroni një klimë të shëndetshme të brendshme.

Artikujt përkatës