Skip to main content

Alergjitë e polenit: si të mbroheni në mënyrë efektive?

Rrjedhje nga hunda, teshtitje e fortë, dhimbje fyti... Rikthimi i motit të mirë nuk është vetëm lajm i mirë, por ardhja e pranverës paralajmëron edhe ardhjen e polenit që i frikësohen aq shumë njerëzit me alergji. Vuani edhe ju nga alergjitë e polenit? Ka mënyra për të mbrojtur veten. Përveç zgjidhjeve tradicionale që kanë qenë me ne për shumë vite, tani po vijnë në treg teknologji të reja për të ofruar lehtësim për këtë lloj alergjie. Një përmbledhje e shkurtër e zgjidhjeve tashmë të njohura dhe të reja premtuese!

Çfarë është saktësisht alergjia?

Alergjia është thjesht një reagim i tepruar i trupit ndaj një agjenti të jashtëm ndaj të cilit është tepër i ndjeshëm. Pasi ekspozohet ndaj këtij agjenti alergjik, sistemi imunitar inflamohet dhe shkakton reagimin që i tremben aq shumë njerëzit me alergji, i cili mund të shfaqet përmes simptomave të ndryshme fizike.

Njerëzit me alergji ndaj polenit vuajnë kryesisht nga alergjitë e tyre gjatë pranverës kur bimët e lulëzuara riprodhohen dhe përhapin polenin e tyre në ajër. Problemi? Ky polen përhapet kudo dhe nuk ndalet në muret e jashtme të shtëpive tona. Edhe në shtëpi, poleni është përgjegjës për simptoma të pakëndshme si teshtitja dhe, në rast alergjie të rëndë, probleme akute të frymëmarrjes.

Si ta mbroni veten nga një alergji ndaj polenit?

Të përballur me pushtimin nga poleni në pranverë, disa masa mbrojtëse mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të alergjive. Kështu, nuk këshillohet të merrni pjesë në aktivitete sportive intensive, të thani rrobat jashtë, të drejtoni makinën me dritare të hapura, apo edhe të kositni lëndinën në kopshtin tuaj. Përveç këtyre rasteve të ekspozimit të drejtpërdrejtë ndaj alergjenëve, mund të ketë edhe disa faktorë të fshehur që mund të ndikojnë në reaksionin alergjik. Ndotja e ajrit, për shembull, irriton rrugët e frymëmarrjes dhe e bën më të lehtë hyrjen e polenit, për të mos përmendur që ndotja e bën polenin më të brishtë, gjë që e zbërthen në grimca edhe më të imta dhe më të paqëndrueshme. Për shkak të ndotjes së madhe, rreziku i ekspozimit është kështu edhe më i madh.

Trajtimet mjekësore dhe zgjidhjet e tjera

Aktualisht ekzistojnë dy lloje trajtimi me medikamente për të trajtuar alergjitë e polenit: antihistaminat, pikat për sytë dhe sprejet për hundët, trajtimet lokale që “thjesht” trajtojnë simptomat e alergjive dhe desensitizimi, një trajtim që zgjat disa vite që synon të kurojë shkakun e alergjive duke përdorur ekspozimin e kontrolluar dhe të zgjatur ndaj alergjenëve.

Megjithatë, nëse mendoni se “është më mirë të parandaloni sesa të kuroni”, ka edhe zgjidhje të reja në treg që adresojnë shkakun thelbësor të problemit: praninë e polenit në ajër. Tani të disponueshëm në treg janë purifikuesit e shtëpive që largojnë viruset dhe bakteret nga ajri i ambientit, si dhe filtrojnë grimcat si pluhuri dhe, natyrisht, poleni.

Purifikuesit e ajrit Daikin

Purifikuesit e rinj Daikin janë të pajisur me filtra elektrostatikë HEPA, filtra grimcash me efikasitet të lartë që lëshojnë forca elektrostatike për të kapur sasinë maksimale të grimcave në ajër. Këta purifikues të gjeneratës së re kapin gati 99% të grimcave me madhësi ndërmjet 0,1 μm dhe 2,5 μm përpara se t’i zbërthejnë ato me oksidim duke përdorur teknologjinë Streamer. Kështu, shumica e polenit në shtëpi shkatërrohet për të lehtësuar në mënyrë efektive simptomat e alergjive, për të mos përmendur që mund të mbështeteni në lagështimin e fuqishëm të ajrit për të mbrojtur mukozën tuaj nga thatësia. Nuk ka nevojë të keni frikë nga rikthimi i atyre ditëve të bukura pranverore!

Daikin është i gatshëm t’ju ndihmojë të zgjidhni sistemin e purifikimit të ajrit më të përshtatshëm për situatën e shtëpisë suaj.

Artikuj të lidhur