Skip to main content

Ventilim, ajrim, purifikim. Cili është ndryshimi?

Si të siguroheni që ajri i brendshëm në shtëpinë tuaj është i shëndetshëm? A është më mirë ventilimi, ajrimi ose purifikimi i ajrit? Dhe cili është ndryshimi midis këtyre qasjeve të ndryshme? Lejojeni Daikin ta shpjegojë.

Ventilimi, ajrimi dhe purifikimi

Shtëpia është një vend ku aktivitetet e përditshme janë sa të shumta aq edhe të larmishme. Ne gatuajmë, lahemi, flemë, marrim frymë atje. Është vendi ku jetojmë! Megjithatë, ne priremi të harrojmë se të gjitha këto aktivitete e ndotin ajrin e brendshëm të shtëpisë sonë. Madje studimet shkencore tregojnë se ajri që thithim në shtëpi është, në disa raste, deri në pesë herë më i ndotur se ajri i jashtëm. Rezultati? Ne zhvillojmë alergji, jemi të lodhur dhe vuajmë nga shumë shqetësime të tjera. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të rifreskojmë siç duhet ajrin në shtëpitë tona. Mirë, por si ta bëjmë këtë? A është më mirë ventilimi i shtëpive tona, ajrimi i tyre ose purifikimi i ajrit? Dhe cili është ndryshimi midis këtyre metodave? Mos u frikësoni, Daikin mund t’u përgjigjet pyetjeve tuaja.

Nuk është aspak e njëjta gjë!

Foljet “ventiloj”, “ajros” dhe “purifikoj” nuk janë sinonime kur bëhet fjalë për rifreskimin e ajrit të brendshëm të shtëpisë tuaj. Ato përshkruajnë tri mënyra për të freskuar ajrin, por ka dallime të lehta:

  • Ventilimi: Ventilimi i një rezidence është proces i vazhdueshëm që zhvillohet ditë e natë. Duke përdorur një sistem ventilimi, ajri i ndenjur i brendshëm nxirret nga shtëpia dhe zëvendësohet me ajër të pastër dhe të shëndetshëm. Ventilimi i shtëpisë tuaj ju lejon të largoni alergjenët, lagështinë dhe mikrobet që janë të pranishme në ajër.
  • Ajrimi: ajrimi është një masë e përkohshme që konsiston në krijimin e një rryme ajri brenda shtëpisë suaj. Kur hapni dritaret dhe/ose dyert, ajri i ndenjur nxirret dhe mbart me vete substancat e dëmshme që përmban.
  • Purifikimi: për të purifikuar ajrin e brendshëm të shtëpisë suaj, do t’ju duhet një purifikues ajri. Kjo pajisje elektrike largon aromat e këqija dhe substancat e dëmshme që shpesh shkaktojnë alergji nga dhoma në të cilën është instaluar. Duke përdorur teknologjinë Streamer, jonet shtyhen në ajrin e ndenjur dhe i shndërrojnë substancat e dëmshme në proteina, të cilat më pas hiqen përmes oksidimit.

Cila është teknika më e mirë?

Kur konstatojmë se një dhome i mungon oksigjeni ose ka erë myku, zakonisht hapim një dritare, duke menduar se ajri do të freskohet siç duhet. Megjithatë, nuk është kështu, veçanërisht në ndërtesat e reja dhe shtëpitë e rikonstruktuara së fundi, ku niveli i izolimit është jashtëzakonisht i lartë. Për të korrigjuar këtë problem dhe për të siguruar freskimin efektiv të ajrit të brendshëm, zgjidhja më efikase është ta ajrosni shtëpinë tuaj siç duhet. Për ta bërë këtë, është thelbësor një sistem ventilimi! Të gjitha sistemet e ventilimit të Daikin përdorin gjithashtu edhe rikuperimin e nxehtësisë, në mënyrë që ajri i freskët që hyn në shtëpi të jetë gjithmonë i ngrohtë, ndryshe nga ajri që hyn nga një derë ose dritare e hapur. Pra, nuk ka nevojë të ndizni nxehtësinë kur jeni duke ajrosur një dhomë dhe të shqetësoheni se sa do t’ju vijë fatura e energjisë.

Dëshironi të jeni i sigurt që po thithni ajrin më të pastër që ekziston? Kjo është arsyeja pse është e këshillueshme që të kombinoni sistemin tuaj të ventilimit me një purifikues ajri. Kjo pajisje optimizon mirëqenien dhe pastron vëllime të mëdha ajri pa lëshuar asnjë zhurmë. Daikin madje ofron pajisje që kombinojnë purifikimin dhe lagështimin e ajrit duke siguruar që të thithni ajër me nivelin ideal të lagështisë.

Kur duhet ta ajrosni shtëpinë tuaj?

Në parim, instalimi i një sistemi ventilimi dhe/ose një purifikuesi ajri do t’ju çlirojë nga nevoja për të ajrosur shtëpinë tuaj, por një furnizim shtesë me ajër të pastër mund të jetë ende i dobishëm në disa raste:

  • Kur sapo keni përdorur bojë, ngjitës ose të tjera kimikate në shtëpinë tuaj.
  • Çdo mëngjes, pasi të ngriheni.
  • Kur organizoni festa me shumë persona të pranishëm.

Në këto pak raste, ajrimi i shtëpisë tuaj për një çerek ore është më se i mjaftueshëm. Lënia hapur për më shumë se kaq e dyerve dhe dritareve mund të ftohë muret e shtëpisë suaj, gjë që do të kërkonte më shumë kohë për t’i ngrohur ato përsëri (dhe gjithashtu do t’ju kushtojë më shumë para). Mos harroni të fikni ngrohjen kur ajrosni shtëpinë tuaj, për të ndihmuar në kursimin e mjedisit dhe parave në faturën e energjisë.

Dëshironi gjithashtu të keni një klimë të këndshme të brendshme dhe ajër të freskët e të shëndetshëm? Na kontaktoni për më shumë informacion rreth sistemeve tona të ventilimit dhe purifikuesve të ajrit.

Artikuj të lidhur